Θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων με laser (FiLaC)

Γράφει ο  Γιώργος Μπαχτσετζής - Χειρουργός

Περιεδρικό συρίγγιο ονομάζουμε την μη φυσιολογικά (παθολογική) επικοινωνία μεταξύ του πρωκτικού σωλήνα και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Τα συρίγγια αποτελούνται από εσωτερικό και εξωτερικό στόμιο και τον αυλό που τα φέρει σε επικοινωνία και ονομάζεται συριγγώδης πόρος. Σε περίπτωση που σε ένα συρίγγιο έχει διαγνωσθεί μόνο ένα στόμιο, τότε το χαρακτηρίζουμε «τυφλό».

Τι είναι τα περιεδρικά συρίγγια;

Τα περιεδρικά συρίγγια, αποτελούν την φυσική εξέλιξη των ορθοπρωκτικών αποστημάτων που είναι η συλλογή πύου περιπρωκτικά ή περιορθικά και συνήθως οφείλεται σε απόφραξη των αδένων του πρωκτού, με αποτέλεσμα την φλεγμονή του. Μερικοί παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση τους είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, κ.α

Ανάλογα με την θέση τους και την σχέση τους με τον σφιγκτήρα του πρωκτού τα συρίγγια διακρίνονται σε: ενδοσφιγκτηριακά, εξωσφιγκτηριακά και διασφιγκτηριακά. Αυτή η κατηγοριοποίηση καθορίζει και την διαφορετική χειρουργική τους προσέγγιση. Η διάγνωση τους γίνεται με την κλινική εξέταση και την ορθοσκόπηση. Η χρήση ενδοπρωκτικού υπερηχογραφήματος και η μαγνητική τομογραφία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην χαρτογράφηση του συριγγίου και στην τελική αντιμετώπιή του στο χειρουργείο.

Χειρουργική αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων

Για την αντιμετώπιση των συριγγίων προτείνονται αρκετές χειρουργικές τεχνικές, όπως η συριγγιοεκτομή, που είναι η αφαίρεση ιστού από το εξωτερικό στόμιο, το εσωτερικό στόμιο μαζί με των ινώδη ιστό του συριγγίου. Η συριγγιοτομή, που είναι ο καθετηριασμός του συριγγίου και η διατομή των ιστών κατά μήκος αυτού. Η τοποθέτηση ράμματος (seton) στους ιστούς που περικλείονται από το συρίγγιο, με σκοπό την παραμονή ανοιχτού του συριγγίου, χωρίς όμως να το θεραπεύσει και να απαλλάξει τον ασθενή από αυτό.

Οι παραπάνω χειρουργικές τεχνικές έχουν επιδείξει όχι τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα με πολύ υψηλά επίπεδα υποτροπών, ειδικά στις περιπτώσεις σύνθετων περιπρωκτικών συριγγίων. Άλλωστε, ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση των περιεδρικών συριγγίων δεν είναι μόνο η οριστική θεραπεία τους, αλλά και η επίτευξη του, με την διατήρηση ακέραιου του σφιγκτήρα και των λειτουργειών του, με σκοπό την αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών που έχουν σχέση με την πρωκτική εγκράτεια των ασθενών.

Σύγκληση του Περιεδρικού Συριγγίου με Laser .

Με στόχο το κλείσιμο του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμούς του σφιγκτήρα, την διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας, αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια η μέθοδος FiLaC (Fistula Laser Closure) δηλαδή η Σύγκληση Περιεδρικού Συριγγίου με Λέιζερ.

Η θεραπεία FiLaC πραγματοποιείται αφού πρώτα εντοπίσουμε το εξωτερικό και εσωτερικό στόμιο της διαδρομής του συριγγίου με την έκχυση χρωστικής κυανό του μεθυλανίου / υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αμέσως μετά προωθούμε μία ειδική οπτική ίνα (biolitec radial) μίας χρήσης, ικανή να μεταφέρει ενέργεια λέιζερ και να την διαχύσει κυκλικά 360ο. Αφού την τοποθετήσουμε με το άκρο της στο εσωτερικό στόμιο του συριγγίου, την αποσύρουμε προοδευτικά και απολύτως ελεγχόμενα, εφαρμόζοντας ενέργεια Laser καταστρέφοντας έτσι τον επιθηλιακό ιστό και επιτυγχάνοντας την σύγκλιση-σφράγισμα των τοιχωμάτων του συριγγίου.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας περιεδρικών συριγγίων με laser (FiLaC)

Η μέθοδος FiLaC έχει πολλά πλεονεκτήματα, επιγραμματικά να αναφέρουμε πως:

  • Εφαρμόζεται σε όλα τα μήκη των συριγγίων
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο νοσηλείας (day clinic) και είναι ιδανική για την θεραπεία πολλαπλών υποτροπών (επί αποτυχημένων χειρουργικών αφαιρέσεων)
  • Η ευκαμψία της ίνας (biolitec radial) εξασφαλίζει πρόσβαση και σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία.
  • Είναι απλή, σύντομη (έως 15λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη.
  • Η ενέργεια του Laser επιταχύνει την διαδικασία επούλωσης.
  • Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου.

Συμπερασματικά, η επέμβαση σύγκλισης πρωκτικού συριγγίου FiLaC είναι μία ασφαλής , απλή και ελάχιστα παρεμβατική επέμβαση που διασώζει το σφιγκτήρα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας.

Γιώργος Μπαχτσετζής - Χειρουργός

Γιώργος Μπαχτσετζής - Χειρουργός

Αγίας Σοφίας 46, 6ος Όροφος,
Τ.Κ. 54622, Θεσσαλονίκη,
Τηλ. +30/2310-237-508

Μοιραστείτε το