Σύγχρονη ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με ανώδυνο laser

Γράφει ο  Δημήτριος Λυκόπουλος - Ειδικός Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος

Σύμφωνα με σύγχρονες στατικές μελέτες η επίπτωση της φλεβικής νόσου στο γενικό πληθυσμό αναλογεί στο 28% με 35% των ενηλίκων. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 22 εκατομ. γυναικών και 11 εκατομ. ανδρών ηλικίας 40 - 80 ετών έχουν κιρσοειδείς φλέβες, ενώ τα 2 εκατομ. από αυτούς έχουν αναπτύξει και τροφικές αλλοιώσεις δέρματος.

Η φλεβική ανεπάρκεια συνέχεται με την αδυναμία σύγκλισης των φλεβικών βαλβίδων, με επακόλουθο την παλινδρόμηση του αίματος στις φλέβες, οι οποίες αρχίζουν να διαστέλλονται και να αποκτούν προοδευτικά, κιρσοειδή πορεία (κιρσοί κάτω άκρων). Ως ανεπάρκεια θεωρείται η παλίνδρομη ροή του αίματος στην σαφηνή φλέβα (το κεντρικό φλεβικό επιφανειακό στέλεχος) όταν είναι μεγαλύτερη των 0.5 δευτερολέπτων.

Πόνος, αίσθημα βάρους, καυσαλγίες, κνησμός, πρήξιμο, αίσθημα δυσανεξίας και κόπωσης στις γάμπες, αποτελούν συνήθη ενοχλήματα του ασθενούς. Τροφικές διαταραχές του δέρματος, με χρωματισμό αυτού (γαιώδες ή κυανή χροιά), καφεοειδείς κηλίδες, σκλήρυνση του δέρματος, φλεβικά έλκη (άτονα που δύσκολα επουλώνονται), αποτελούν απώτερες επιπλοκές. Η θρόμβωση, είναι επίσης μία σημαντική επιπλοκή των κιρσών που δυνητικά μπορεί να γίνει επικίνδυνη, οδηγώντας σε πνευμονική εμβολή ιδίως όταν είναι εκτεταμένη και εμπλέκεται η σαφηνής φλέβα.

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση φλεβικής ανεπάρκειας και τον σχηματισμό των κιρσών είναι: Η έλλειψη άσκησης στην σύγχρονη ζωή, η καθιστική ζωή (που επιβάλλουν ενίοτε και οι ανάγκες εργασίας), η σύγχρονη διατροφή – παχυσαρκία και η κληρονομικότητα.

Ως προδιαθεσικούς παράγοντες περιγράφονται στις γυναίκες οι προηγούμενες εγκυμοσύνες, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η περιορισμένη κινητικότητα στην εργασία, η παχυσαρκία, ενώ στους άνδρες η ορθοστασία και το ύψος .

Πως γίνεται η σύγχρονη διάγνωση της φλεβικής νόσου;

Η έγκαιρη διάγνωση της φλεβικής νόσου από εξειδικευμένο ιατρό, αγγειοχειρουργό, αγγειολόγο – φλεβολόγο, είναι ουσιώδης για την σωστή αντιμετώπιση της νόσου και την περαιτέρω εξέλιξη της. Η κλινική εξέταση, το ιστορικό και η σύγχρονη υπερηχογραφική προσέγγιση της νόσου, με την χρήση του έγχρωμου υπερήχου των αγγείων – Triplex, αποτελούν το τρίπτυχο της ουσιαστικής διαγνωστικής προσέγγισης αυτής, με το Triplex να αποτελεί τον πυλώνα στην προσέγγιση της νόσου.

Ο φωτοπλυθυσμογράφος και σε σπάνιες περιπτώσεις η φλεβογραφία, ιδίως σε μεταθρομβωτικούς ασθενείς που προσανατολιζόμαστε να παρέμβουμε χειρουργικά, αποτελούν εξετάσεις που συμπληρώνουν την προσέγγιση.

Οι κλασικές θεραπείες των κιρσών

Μέχρι πρόσφατα, η αντιμετώπιση των κιρσών των κάτω άκρων και της φλεβικής ανεπάρκειας που συνέχεται με την ανεπάρκεια της σαφηνούς, πέραν της συντηρηρτικής θεραπείας, στηρίζονταν σεκλασσικές χειρουργικές τεχνικές (απολίνωση της σαφηνούς στην σαφηνομηριαία συμβολή και εκρίζωση αυτής - σαφηνεκτομή).

Συντηρητική αγωγή : περιλαμβάνει άσκηση και χρήση ειδικών ελαστικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης .Η χρήση φλεβοτονικών φαρμάκων προτείνεται ενίοτε καιι κατά περίπτωση , ιδίως του θερινούς μήνες.

Χειρουργική θεραπεία : Στις μέρες μας έχουν καθιερωθεί οι ελάχιστα παρεμβατικές μέθοδοι που δεν χρειάζονται γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία για να πραγματοποιηθούν .

Πρόκειται για τις ελάχιστα ενδαγγειακές παρεμβατικές μεθόδους – miniinvasive endovenous techniques, που γίνονται με τοπική αναισθησία (tumescence anesthesia) στο κάτω άκρο, υπό την καθοδήγηση του έγχρωμου υπερήχου.

Σ’ αυτές περιλαμβάνονται: Ο θερμικός αποκλεισμός της ανεπαρκούς σαφηνούς με τη χρήση των Laser, που είναι και ο περισσότερο διαδεδομένος και μελετημένος,ή με την χρήση ραδιοσυχνοτήτων και ο χημικός αποκλεισμός με την σκληροθεραπεία με αφρό κατευθυνόμενα με τον υπέρηχο.

Η σκληροθεραπεία με αφρό , χρησιμοποιείται κύρια στην αντιμετώπιση των δικτυωτών φλεβών, και επικουρικά στην αντιμετώπιση παράπλευρων ανεπαρκούντων φλεβικών κλάδων, όπως και της τμηματικής ανεπάρκειας της σαφηνούς.

Η σκληροθεραπεία με το αφρώδες σκληρυντικό φάρμακο (πολυδοκανόλη - Athossisclerol) είναι γενικά συμπληρωματική για την αντιμετώπιση παράπλευρων κλάδων που ανεπαρκούν, ικανή στην αντιμετώπιση της τμηματικής ανεπάρκειας της σαφηνούς, υποδεέστερη, όμως, στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας της σαφηνούς όσον αφορά την μακρόχρονη διάρκεια του αποτελέσματος της, συγκριτικά με τις ενδαγγειακές θερμικές μεθόδους, όπως με την χρήση των Laser (Endovenous laser Ablation).

Σύγχρονη ενδοφλεβική θεραπεία κιρσών

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser πραγματοποιείται με διαδερμική παρακέντηση της ανεπαρκούς σαφηνούς και την προώθηση ενός πολύ λεπτού καθετήρα εκπομπής ακτίνων laser (οπτική ίνα Laser). Στην συνέχεια, εφ’ όσον έχει προηγηθεί τοπική αναισθησία περί του φλεβικού στελέχους με τη βοήθεια του υπερήχου (tumescence anesthesia), αποσύρουμε προοδευτικά τον καθετήρα, εφαρμόζοντας με εστιασμένο, ακτινωτό τρόπο (radial), την ενέργεια του laser στα τοιχώματα του αγγείου, συρρικνώνοντας ομοιογενώς κατ’ αυτόν τον τρόπο το πάσχων αγγείο, και αποκλείοντας το έτσι από την λοιπή φλεβική κυκλοφορία.

Βέβαια η φλεβική κυκλοφορία διενεργείται από το εναπομείναντα φυσιολογικό φλεβικό δίκτυο, επιπολές και εν τω βάθει.

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser είναι μία αναίμακτη επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια, εγγυάται σίγουρο αποτέλεσμα, και μπορεί να εφαρμοσθεί σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις των ασθενών.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας των κιρσών με το ανώδυνο laser

Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser ξεκίνησε να εφαρμόζεται από το 1999 στις ΗΠΑ, και σήμερα έχει καταστεί όχι μόνο η κύρια μέθοδος αλλά συνώνυμη της θεραπείας των φλεβικών κιρσών, ιδιαίτερα στην Ε.Ε και στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.

Μετά το 2007, η χρήση ειδικά εξελιγμένων ανώδυνων laser (ELVeSPainless) και ειδικών ενδοφλεβικών καθετήρων με εστιασμένη κυκλική διάχυση της ενέργειας (radial), κατέστησαν τη θεραπεία απλούστερη, ακριβέστερη, εντελώς ανώδυνη και επέτρεψαν την αντιμετώπιση και τεχνικώς, όπως και ανατομικώς, δύσκολων περιπτώσεων (φλέβες μεγάλης διαμέτρου, ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή, παχύσαρκοι και λοιπές περιπτώσεις), με ποσοστά επιτυχίας μεγαλυτέρων του 98%!

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με το ανώδυνο laser προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς:

Είναι ανώδυνη και αναίμακτη καθώς δεν απαιτεί τομές ή ράμματα, δεν δημιουργεί ουλές, δεν προξενεί πόνο κατά την διάρκεια ή μετά την θεραπεία, και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων, μετεγχειρητικού πόνου, τραυματισμού, ουλών.

Είναι απόλυτα ακριβής και ασφαλής λόγω της υπερηχογραφικής καθοδήγησης και της ομοιογενούς εφαρμογής των ακτίνων laser (radial) στα τοιχώματα των φλεβών

Είναι πολύ σύντομη (30-45 λεπτά), απαιτεί λιγότερη ενέργεια laser και ελάχιστη αναισθησία, ενώ επιτρέπει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, με ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας (1-2 μέρες)

Παρέχει θεραπευτική λύση για φλέβες κάθε είδους, όσο αναφορά την έκταση αυτών, ενώ αποτελεί εξαίρετη μέθοδο και για ασθενείς με ιδιαίτερα συνοδά προβλήματα (καρδιολογικούς ασθενείς υπό αντιπηκτική αγωγή σε θεραπευτικές δόσεις, ασθενείς με άτονα έλκη, παχύσαρκους και λοιπές περιπτώσεις).

Παρέχει άμεσο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με ιδιαίτερη ασφάλεια και ακρίβεια και εξέχουσα αποτελεσματικότητα.

Δημήτριος Λυκόπουλος - Ειδικός Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος

Δημήτριος Λυκόπουλος - Ειδικός Αγγειοχειρουργός - Αγγειολόγος

Καπετάν Άγρα 2, Βέροια
T.K.59131, ΗΜΑΘΙΑ
Κιν: 6944607072
Ιατρείο:2331071075

Μοιραστείτε το