×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 222

Θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ) ονομάζεται η αύξηση μεγέθους του αδένα που συχνά οδηγεί στη συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας προκαλώντας διαταραχές στην ούρηση. Η ΚΥΠ καθίσταται όλο και πιο συχνή μετά την ηλικία των 40 ετών δημιουργώντας συμπτώματα στο 40% των ανδρών, ποσοστό που φτάνει στο 80% μετά τα 70 έτη. Η πάθηση σχετίζεται με το οικογενειακό ιστορικό, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, τα προβλήματα στύσης, κ.α..

Συντηρητική αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Συνήθως σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα συνίσταται τακτική παρακολούθηση από Ουρολόγο και αλλαγές στον τρόπο ζωής τους π.χ. έλεγχο της λήψης υγρών, ούρηση πριν από την βραδινή κατάκλιση, αποφυγή καφέ και αλκοόλ, θεραπεία πιθανής δυσκοιλιότητας, έλεγχο λήψης φαρμάκων για άλλες παθήσεις, κ.λ.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προξενεί η ΚΥΠ διατίθενται αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα (ακόμη και φυτικά) που κατά περίπτωση επιδιώκουν την μείωση του όγκου του προστάτη, τον έλεγχο των συμπτωμάτων και την διευκόλυνση της ούρησης. Παρά τη σημαντική βοήθεια που μπορεί να προσφέρουν, η χρήση τους πρέπει να γίνεται πάντα με τη συνταγή ιατρού καθώς μπορεί να έχει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες (καρδιαγγειακά, στύσης, εκσπερμάτισης, ερωτικής επιθυμίας, κ.α.).

Χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη

Οι χειρουργικές επεμβάσεις επιδιώκουν τη μείωση του όγκου του προστάτη για αμεσότερη, καλύτερη και διαρκέστερη αποκατάσταση της υγείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη αντιμετωπίζεται χειρουργικά με:

 • Ανοικτή προστατεκτομή (με τομή) ή
 • Διουρηθρική προστατεκτομή που πραγματοποιείται μέσα από ειδικό ενδοσκόπιο μέσω της ουρήθρας

Οι χειρουργικές τεχνικές αφαίρεσης της υπερπλασίας είναι αποτελεσματικές, όμως για την επιλογή της καταλληλότερης επέμβασης συνεκτιμώνται η προεγχειρητική κατάσταση και τυχόν συνοδά προβλήματα της υγείας του ασθενούς ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι διεγχειρητικών και μετεπεμβατικών επιπλοκών (αιμορραγία, ουρολοιμώξεις, επίσχεση ούρων, επιτακτική ούρηση, αιματουρία, παλίνδρομη εκσπερμάτιση, ακράτεια ούρων.

Θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας με laser

Η θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη με laser συνίσταται στην διουρηθρική αφαίρεση (εξάχνωση) του πλεονάζοντα ιστού. Η ενδοσκοπική εξάχνωση του προστάτη με την μέθοδο LIFE (Laser Induced Flow Enhancement) είναι η πιο εξελιγμένη τεχνική για την ενδοσκοπική θεραπεία της ΚΥΠ και προσφέρει ασφάλεια, γρήγορη εξάχνωση (2-3 γραμμάρια / λεπτό) και άψογη αιμόσταση, αποκαθιστώντας την κανονική ροή των ούρων και απαλλάσσοντας από τα ενοχλητικά συμπτώματα της υπερπλασίας.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία;

Η θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη με laser πραγματοποιείται διουρηθρικά, χωρίς τομή: μια λεπτή οπτική ίνα πλάγιας δέσμης εισέρχεται μέσω ενός κυστεοσκοπίου στην ουρήθρα. Η εξάχνωση του προστάτη πραγματοποιείται με laser υψηλής ισχύος (Evolve HPD) και μια οπτική ίνα με πλευρική εκπομπή της ενέργειας (Twister®) μέσω της οποίας ο χειρουργός, με μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια εξαχνώνει τον πλεονάζοντα ιστό.

Στο τέλος της επέμβασης ο γιατρός ενδέχεται να τοποθετήσει έναν προσωρινό καθετήρα στραγγίζοντας τα ούρα από την κύστη. Μετά την εξάχνωση της υπερπλασίας τα ενοχλητικά συμπτώματα υποχωρούν, η ροή των ούρων βελτιώνεται άμεσα (μέσα σε 24 ώρες) και η ποιότητας ζωής του ασθενούς αποκαθίσταται προοδευτικά στα κανονικά της πλαίσια.

Η αφαίρεση του προστάτη με laser είναι δοκιμασμένη, ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία που πραγματοποιείται διεθνώς με εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η θεραπεία της ΚΥΠ με laser δεν απαιτεί τη διακοπή ενδεχόμενης αντιπηκτικής αγωγής, χρειάζεται λιγότερη νοσηλεία και παραμονή του καθετήρα, αποτρέπει το ενδεχόμενο μεταγγίσεων, απαιτεί λιγότερο χρόνο αποκατάστασης και δεν επηρεάζει τη σεξουαλική λειτουργία.

Πόσο άμεσα είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης;

Στην περίπτωση που τοποθετείται καθετήρας συνήθως αυτός αφαιρείται 24 ώρες μετά την επέμβαση. Από την επόμενη ημέρα οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ραγδαία ανακούφιση από τα συμπτώματα και δραματική βελτίωση στην ροή των ούρων. Ο ασθενής ενδέχεται να αισθάνεται ήπια δυσφορία κατά την ούρηση, να παρατηρεί ίχνη αίματος στα ούρα και μεγαλύτερη συχνότητα ουρήσεων για περίπου μία εβδομάδα. Τα συμπτώματα αυτά ξεπερνιούνται προοδευτικά. Ο συνολικός χρόνος αποθεραπείας και ανάρρωσης εξαρτάται και από τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ασθενούς.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ήπιες δραστηριότητες (εργασία γραφείου ή οδήγηση) μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η επιστροφή σε κοπιώδεις ασχολίες και σεξουαλικές δραστηριότητες είναι εφικτή μετά από 2 με 3 εβδομάδες μετά από σύμφωνη γνώμη του ιατρού κατά την επανεξέταση. Η εξάχνωση του προστάτη με το laser έχει συσχετιστεί με τα χαμηλότερα ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε σχέση με άλλες επεμβάσεις αφαίρεσης του προστάτη.

Οι περισσότεροι ασθενείς μπόρεσαν να διακόψουν την φαρμακευτική αγωγή που λάμβαναν για την υπερπλασία του προστάτη λίγες εβδομάδες μετά την θεραπεία με τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού τους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της εξάχνωσης του προστάτη με laser;

Η εξάχνωση του προστάτη με τη μέθοδο LIFE προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όχι μόνο έναντι των κλασικών χειρουργικών τεχνικών αλλά και έναντι άλλων μεθόδων laser:

 • Είναι μια εντελώς ανώδυνη και αναίμακτη παρέμβαση
 • Πραγματοποιείται με μικροχειρουργική ακρίβεια και απόλυτη ασφάλεια
 • Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελάχιστη αναισθησία (περιοχική)
 • Μειώνει σημαντικά τον χρόνο των παρεμβάσεων (30-45 λεπτά)
 • Ελαχιστοποιεί το χρόνο νοσηλείας (1 ημέρα)
 • Ελαχιστοποιεί το χρόνο καθετηριασμού μετά την επέμβαση (καθόλου-24 ώρες)
 • Ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές των κλασικών χειρουργικών επεμβάσεων (ανάγκες μεταγγίσεων, επιβάρυνση καρδιαγγειακού συστήματος, σεξουαλική λειτουργία, εκσπερμάτιση)
 • Επιτρέπει την γρήγορη επάνοδο των ασθενών στις κανονικές τους δραστηριότητες
 • Είναι ιδανική για ασθενείς σε αντιπηκτική αγωγή και για ασθενείς μεγάλης ηλικίας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ουρολόγο σας.

Μοιραστείτε το