Σύγχρονη ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser

Γράφει ο  Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Η εμφάνιση κιρσών είναι συνήθως αποτέλεσμα της φλεβικής ανεπάρκειας του επιφανειακού φλεβικού δικτύου που συναντάται στο 40% των γυναικών και στο 20% των ανδρών. Η ανεπάρκεια των φλεβικών βαλβίδων επιτρέπει την παλίνδρομη ροή αίματος και δημιουργεί συσσώρευση αίματος στις φλέβες (λιμνάζει το αίμα όπως χαρακτηριστικά λέμε) οι οποίες διαστέλλονται, επιμηκύνονται και αποκτούν σχοινοειδή μορφή με πιθανές ελικώσεις. Οι παθολογικές αυτές φλέβες ονομάζονται κιρσοί.

Εκτός από τους κιρσούς η φλεβική ανεπάρκεια ενδέχεται να προξενεί έντονο πόνο, κάψιμο, αίσθημα βάρους στα πόδια, οίδημα, κνησμό, κράμπες κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, αποχρωματισμό του δέρματος, φλεβικά έλκη (ανοικτές πληγές) και θρομβοφλεβίτιδα. Μία θρόμβωση που θα επεκταθεί από κλάδους (τις ονομάζουμε διατιτρώσες φλέβες) προς το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο, εκτός από τη φθορά των φλεβικών βαλβίδων (μεταθρομβωτική ανεπάρκεια) μπορεί να έχει και βαριές επιπλοκές (π.χ. πνευμονική εμβολή).

Ποιοι παράγοντες συντελούν στη δημιουργία των κιρσών;

Μεταξύ των παραγόντων που συντελούν στην φλεβική ανεπάρκεια και στη δημιουργία κιρσών περιλαμβάνονται:

  • Η ηλικία (η συχνότητα εμφάνισής τους αυξάνεται σημαντικά μετά τα 40 έτη)
  • Το φύλο (οι γυναίκες αναπτύσσουν κιρσούς 2-3 φορές συχνότερα από τους άνδρες)
  • Η κληρονομικότητα (οι ασθενείς με κιρσούς έχουν συνήθως ασθενείς πρώτου βαθμού με το ίδιο πρόβλημα)
  • Οι ορμονικές αλλαγές (πχ εγκυμοσύνη, χρόνια λήψη αντισυλληπτικών, κ.α )
  • Ο τρόπος ζωής και εργασίας (ορθοστασία ή και παρατεταμένη καθιστική ζωή, έλλειψη άσκησης, παχυσαρκία, κάπνισμα, διατροφή, κ.λ.)

Εξειδικευμένη διάγνωση της φλεβικής νόσου

Η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία της φλεβικής νόσου από εξειδικευμένο ιατρό (αγγειοχειρουργό) είναι απαραίτητη για την αποφυγή επιπλοκών με βαριές επιπτώσεις στην υγεία του ασθενούς. Η ολοκληρωμένη διάγνωση πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό του ασθενούς (θρομβώσεις, οικογενειακό ιστορικό, κ.α.) και την εξέταση των φλεβών με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης (υπέρηχο με έγχρωμο duplex ή πιο απλά triplex) διασφαλίζοντας πληρέστερη, αμεσότερη και ακριβέστερη διάγνωση.

Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών

Παραδοσιακά, η αντιμετώπιση των κιρσών πραγματοποιούνταν με σαφηνεκτομή, μια αιματηρή μέθοδο που απαιτεί νάρκωση και νοσηλεία, μακρά περίοδο αποθεραπείας, συχνές επιπλοκές (ουλές, τραυματισμό νεύρων, αιματώματα) με βασικότερο όμως πρόβλημα την επανεμφάνιση των κιρσών λόγω του φαινομένου της νεοαγγειογέννεσης.

Από το 2000, μια σειρά από ελάχιστα επεμβατικές ενδοφλεβικές τεχνολογίες (laser, rf, σκληροθεραπεία) άλλαξαν σημαντικά τον τρόπο αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων.

Οι σύγχρονες επιστημονικές οδηγίες σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, κ.α. προτείνουν πλέον ως βασική επιλογή για τη θεραπεία των κιρσών των κάτω άκρων τις ενδοφλεβικές μεθόδους (laser, rf) ενώ η σαφηνεκτομή περιορίζεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι σύγχρονες τεχνικές. Η θεραπεία των κιρσών με ενδοφλεβικό laser αποτελεί παγκοσμίως την πλέον δημοφιλή και αποτελεσματική θεραπεία. Σήμερα στις ΗΠΑ περίπου τα 3/4 των επεμβάσεων πραγματοποιούνται με τη χρήση ενδοφλεβικού laser.

Ανώδυνη ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα των ενδοφλεβικών θεραπειών οδήγησαν στην ανάπτυξη αρκετών εναλλακτικών επιλογών (laser διαφόρων ειδών, ραδιοσυχνοτήτων, μηχανικών, χημικών σκευασμάτων, κ.τ.λ) με καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με την κλασσική χειρουργική. Σήμερα, μια νέα γενιά ανώδυνων laser με ειδικούς ενδοφλεβικούς καθετήρες καθιστά την θεραπεία των κιρσών ακόμη πιο ανώδυνη, ασφαλή και σίγουρη έναντι κάθε άλλης διαθέσιμης τεχνικής όπως επίσης και έναντι των laser της προηγούμενης γενιάς.

Η νέα γενιά ανώδυνων laser με ειδικούς ενδοφλεβικούς καθετήρες διπλών δακτυλίων εκπομπής (laser double-ring 360ο) επιτυγχάνει την θεραπεία των κιρσών με τη χρήση ελάχιστης αλλά απόλυτα εστιασμένης ενέργειας στα τοιχώματα του αγγείου. Η εστιασμένη δράση του laser συρρικνώνει ομοιόμορφα τα τοιχώματα, σφραγίζοντας οριστικά και με απόλυτη ασφάλεια την πάσχουσα φλέβα χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές (αιματώματα, μετεγχειρητικό πόνο, κ.α.).

Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς νάρκωση και νοσηλεία, συχνά δεν απαιτεί τομές, και δεν αφήνει ουλές, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο μολύνσεων ή πόνου. Η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση και τα ποσοστά υποτροπών μικρότερα του 5%. Αποτελεί ιδανική επιλογή θεραπείας της μείζονος και της ελάσσονος σαφηνούς, ακόμη και σε ασθενής με συνοδά προβλήματα (σε αντιπηκτική αγωγή, παχύσαρκους, διαβητικούς, κ.α.).

Με την χρήση των πιο εξελιγμένων τεχνολογιών διάγνωσης και με χρήση των πιο σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπειών, είμαστε πλέον ικανοί να προσφέρουμε αμεσότερη και ακριβέστερη διάγνωση, ανώδυνη και αποτελεσματική θεραπεία απαλλάσσοντας από τα βασανιστικά συμπτώματα των φλεβικών παθήσεων ώστε οι ασθενείς να επανακτήσουν ανώδυνα και αναίμακτα την ποιότητα ζωής τους.

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Απόστολος Σαλίβερος - Αγγειοχειρουργός

Πλατεία Βάσως Κατράκη 6
Γλυφάδα
Τηλ.:213.03.49.949
Γεωργαντά 18, Λειβαδιά
Τηλ.: 22610 27684
www.fleves.gr 

Μοιραστείτε το