Περιεδρικά συρίγγια: η ανώδυνη και απόλυτα ασφαλής θεραπεία είναι πλέον γεγονός!

Γράφει ο  Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Ο Δρ. Αλκιβιάδης Παππάς, Χειρουργός και ειδικός πρωκτολόγος, που από το 2009 πρωτοστατεί στην ελάχιστα επεμβατική θεραπεία των παθήσεων εντέρου και πρωκτού (αιμορροΐδες, κύστη κόκκυγα, ραγάδα δακτυλίου και συρίγγια πρωκτού), ενημερώνει για τα περιεδρικά (περιπρωκτικά) συρίγγια, τα αίτια, τη διάγνωση και τον πλέον σύγχρονο τρόπο θεραπείας τους.

Στο άνοιγμα του πρωκτικού σωλήνα μπορεί να δημιουργηθούν κοιλότητες από πύον. Αυτά τα ορθοπρωκτικά αποστήματα, όπως λέγονται, αν δεν λάβουν έγκαιρη αντιμετώπιση, «σπάνε» και συνήθως εξελίσσονται σε συρίγγια, σωληνάκια με πύον δηλαδή.

04

Από τι προκαλείται το απόστημα πρωκτού που μετατρέπεται σε συρίγγιο;

Η λοίμωξη ή φλεγμονές του εντέρου, η εξασθένηση του οργανισμού, τα διευρυμένα θηλώματα και τα πρωκτικά κονδυλώματα, προκαλούν το απόστημα στο έντερο, που εξελίσσεται σε συρίγγιο πρωκτού. Ο ανεπαρκής χειρουργικός καθαρισμός του όμως, επίσης μπορεί να το μετατρέψει σε συρίγγιο.

Πώς είναι τα συρίγγια και τι συμπτώματα δίνουν;

Τα συρίγγια, τα οποία μπορεί να είναι είτε μεμονωμένα είτε πολλά μαζί, έχουν μικρές οπές στο δέρμα περιπρωκτικά, δηλαδή «στόμια», από τα οποία ρέει κατά καιρούς πυώδες υγρό. Πόνος εμφανίζεται όταν τα συρίγγια αποφράσσονται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ξανά αποστήματα.

Ποιες είναι οι νέες τεχνικές αντιμετώπισης;

Για να μην παθαίνει δηλαδή ο ασθενής ακράτεια ή άλλες δυσάρεστες επιπλοκές, αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές που διαφυλάττουν τον σφιγκτήρα, εμποδίζοντας τις υποτροπές. Οι πιο αντιπροσωπευτικές από αυτές είναι η 1) διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγίου, 2) η τοποθέτηση ειδικού βύσματος εντός του συριγγίου (προέρχεται από τον υποβλεννογόνο χοίρειου λεπτού εντέρου), 3) χρήση ειδικής ινώδους κόλλας και 4) η τεχνική FiLaC, με τη χρήση ειδικής οπτικής ίνας λέιζερ.

Ποια τεχνική από όλες υπερτερεί;

Η διασφιγκτηριακή απολίνωση του συριγγώδους πόρου φαίνεται να είναι ασφαλής και αποτελεσματική με σχετικά μικρό τραυματισμό της περιοχής. Η τοποθέτηση ειδικού βύσματος και η χρήση ινώδους κόλλας έχουν περιορισμένη χρήση και χαμηλά ποσοστά επούλωσης. Η τεχνική με laser κερδίζει σιγά σιγά σημαντικό έδαφος και φαίνεται να πλησιάζει την ιδανική θεραπεία στα συρίγγια του πρωκτού, η οποία πρέπει να στοχεύει στην εξάλειψη της σήψης και την οριστική επούλωση του συριγγίου με όσο γίνεται λιγότερο τραυματισμό των ιστών, διατηρώντας στο ακέραιο τους σφιγκτήρες και το μηχανισμό της εγκράτειας.

Θεραπεία συριγγίου του πρωκτού με laser

Βασική επιδίωξη της θεραπείας με laser FiLaC (Fistula track – Laser -Closure) είναι το κλείσιμο του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφιγκτήρα, η ακέραιη διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας.

Η θεραπεία, που συνίσταται στη σύγκλιση/κλείσιμο του συριγγίου με τη χρήση του laser Leonardo Dual και ειδικής οπτικής ίνας με κυκλική διάχυση της ενέργειας, πραγματοποιείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας στο συρίγγιο, με οδηγό την ειδική δέσμη του laser. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται, εφαρμόζουμε ενέργεια laser που καταστρέφει με ελεγχόμενο τρόπο τον επιθηλιακό ιστό και συγκλίνει/σφραγίζει τα τοιχώματα του συριγγίου.

Το proctoclinic πρωτοπορεί στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνικής FiLaC

Αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη θεραπεία laser το 2012, πρώτοι στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη, σχεδόν σε όλους μας τους ασθενείς. Τα δύο τελευταία χρόνια (2015-2016), μετά και από δική μας τροποποίηση-εξέλιξη της τεχνικής, το ποσοστό επούλωσης αγγίζει το 95%.

Η εύκολη εφαρμογή και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μάς δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη οπτική ίνα ( laser ) και σε άλλα συρίγγια – μεσαία ή χαμηλά – διότι ο χρόνος επούλωσης και η μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενή είναι πολύ μικρότερη σε σύγκριση με όλες τις άλλες τεχνικές.

Η θεραπεία FiLaC έχει τα εξής σημαντικά πλεονεκτήματα:

  • Εξασφαλίζει καλό έλεγχο της παρέμβασης, χωρίς τραύματα, διατηρώντας στο ακέραιο το σφιγκτηριακό μηχανισμό και τη λειτουργία της περιοχής
  • Εφαρμόζεται για όλα τα μήκη συριγγίων
  • Η ευκαμψία της ίνας εξασφαλίζει πρόσβαση και σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία
  • Η επέμβαση έχει ολιγόλεπτη διάρκεια
  • Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης
  • Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές για το κλείσιμο του στομίου
  • Είναι η ασφαλέστερη θεραπεία με τα υψηλότερα ποσοστά επούλωσης
  • Εφαρμόζεται με απόλυτη ασφάλεια σε ασθενείς με νόσο Crohn και πολλαπλά συρίγγια

Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Άλκιβιάδης Φ. Παππάς - Γενικός Χειρουργός - Πρωκτολόγος

Proctoclinic: εξειδικευμένο κέντρο παθήσεων εντέρου, πρωκτού και πυελικού εδάφους
Φιλλύρων 5, Ηράκλειο Αττικής
Τ.Κ. 14122,
Τηλ : 210 2820470
Fax : 210 2832001
www.proctoclinic.gr 
info@proctoclinic.gr

Μοιραστείτε το