Ευρυαγγείες: το πρόβλημα, η διάγνωση και η σύγχρονη θεραπεία.

Γράφει ο  Ιωάννης Περάκης - Αγγειοχειρουργός

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμμένες επιφανειακές φλέβες πολύ μικρής διαμέτρου (0,1-1 χιλιοστά). Είναι ορατές στο δέρμα (αλλά μη ψηλαφητές) και συνήθως έχουν κόκκινο ή μωβ-μπλε χρώμα. Βαθύτερα των ευρυαγγειών μπορεί να υπάρχουν οι δικτυωτές φλέβες οι οποίες είναι λίγο μεγαλύτερης διαμέτρου (1-3 χιλιοστά) και συνήθως τροφοδοτούν τις υπερκείμενες ευρυαγγείες. Με βάση την κλινική κατάταξη της χρόνιας φλεβικής νόσου η παρουσία ευρυαγγειών κ δικτυωτών φλεβών υποδηλώνει ότι ο ασθενής είναι σε αρχικό στάδιο φλεβικής νόσου.

Συμπτώματα: οι ευρυαγγείες είναι συνήθως ασυμπτωματικές. Δεν είναι όμως σπάνιο, εκτός από την αντιαισθητική εικόνα στο πόδι να επιφέρουν αίσθημα βάρους, φαγούρα και κάψιμο.

Διάγνωση: η εξειδικευμένη κλινική εξέταση είναι απαραίτητη παρότι οι ευρυαγγείες είναι εμφανείς: στις περισσότερες περιπτώσεις εμφάνισης ευρυαγγειών, εμπλέκεται με κάποια ήπιας μορφής φλεβική ανεπάρκεια και για αυτό τον λόγο είναι απαραίτητο ο θεράποντας ιατρός να αναγνωρίσει την ύπαρξη βαθύτερων τροφοφόρων φλεβών (δικτυωτές φλέβες), αλλά και να εκτιμήσει στο σύνολο την λειτουργία του φλεβικού δένδρου. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί η σωστή θεραπεία.Η εξέταση αυτή επιτυγχάνεται με την χρήση ειδικής συσκευής φωτισμού (veinlite) και υπερήχων (triplex) σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον (ιατρείο).

Θεραπεία: οι ευρυαγγείες θεραπεύονται με σκληροθεραπεία ή με την χρήση δερματικού laser ή θερμοπηξίας ή με συνδυασμό αυτών των τεχνικών. Συνηθέστερος είναι ο συνδυασμός της σκληροθεραπείας με κάποια άλλη τεχνική (laser ή θερμοπηξία).

Η σκληροθεραπεία είναι μια μη επεμβατική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει έγχυση σκληρυντικής ουσίας σε πάσχουσες φλέβες με χρήση πολύ λεπτών βελόνων. Με τη σκληροθεραπεία προξενείται ερεθισμός των εσωτερικών τοιχωμάτων των αγγείων (ενδοθηλίου) και το κλείσιμό τους μέσω της ίνωσης που προκαλεί.
Η σκληρυντική ουσία, ανάλογα με το μέγεθος και την θέση της φλέβας που θα υποστεί την θεραπεία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτούσιο ή σε μορφή αφρού. Η χρήση του φαρμάκου σε μορφή αφρού επιτρέπει την αποτελεσματικότερη επαφή του σκληρυντικού παράγοντα με τα τοιχώματα της φλέβας, με τη χρήση λιγότερο πυκνού διαλύματος. Συνήθως ο αφρός χρησιμοποιείται για την θεραπεία μεγαλύτερων σε διάμετρο ευρυαγγειών ή ακόμα και για την θεραπεία των κιρσών, της μείζονος και της ελάσσονος σαφήνους και των διατιτραινουσών φλεβών.

Με την σκληροθεραπεία, η πλειοψηφία των μικρών, ορατών φλεβών μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.
Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αν και για την οριστική εξαφάνιση των φλεβών συνήθως χρειάζονται 2-6 εβδομάδες. Η όλη διαδικασία της ίνωσης των φλεβών μπορεί να διαρκέσει 6 μήνες ή και παραπάνω.

Ανάλογα με την έκταση της περιοχής προς θεραπεία, ενδέχεται να χρειαστούν αρκετές συνεδρίες καθώς στην κάθε συνέδρια υπάρχει ένα όριο στην ποσότητα της σκληρυντικής ουσίας που θα χρησιμοποιηθεί. Είναι επίσης αναγκαίο μεταξύ των συνεδριών να μεσολαβήσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Πριν από την θεραπεία είναι απαραίτητη η λήψη ιατρικού ιστορικού καθώς υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αποτελούν αντένδειξη για την σκληροθεραπεία και ο θεράπων ιατρός πρέπει να τις γνωρίζει. Το επιτυχές αποτέλεσμα της σκληροθεραπείας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την εμπειρία και την ικανότητα του αγγειοχειρουργού. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η επιλογή του σωστού σημείου της ένεσης, του όγκου, της συγκέντρωσης του φάρμακου και του χρόνου έκθεσής του.

Η σκληροθεραπεία πραγματοποιείται σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον (ιατρείο), δεν απαιτεί χορήγηση αναισθησίας και ο ασθενής μπορεί κινητοποιηθεί και να επιστρέψει στις δραστηριότητές του άμεσα, απλώς φορώντας ελαστικές κάλτσες για λίγες ημέρες (ανάλογα με τις φλέβες που θεραπευτήκαν).

Ιωάννης Περάκης - Αγγειοχειρουργός

Ιωάννης Περάκης - Αγγειοχειρουργός

Ιατρείο Φλεβικών Παθήσεων
www.iperakis.gr
Ρούσου Χούρδου 7, Ηράκλειο Κρήτης  ΤΚ 712 01
Τηλ. 2810220118
Καζάνη 7, Άγιος Νικόλαος ΤΚ 721 00
Τηλ. 2841089514
Κιν. 6944 581351

Μοιραστείτε το