Η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας ακόμη πιο αναίμακτη, ανώδυνη και ασφαλής

Γράφει ο  Γιώργος Βουρλιωτάκης Αγγειοχειρουργός MD - PhD

Η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων οφείλεται στην κακή λειτουργία των φλεβικών βαλβίδων και εκδηλώνεται με διάφορες μορφές όπως οι κιρσοί (διατεταμένες και ελικωμένες ή οφιοειδείς φλέβες – «φλεβίτιδα»), οι φλεβεκτασίες και οι ευρυαγγείες, ενώ σε πιο προχωρημένα στάδια με οίδημα (πρησμένα πόδια), έλκος, δερματίτιδα από φλεβική στάση ή ακόμη και θρόμβωση.

Η αδυναμία των φλεβικών βαλβίδων να επιστρέψουν το αίμα προς την καρδιά , επιτρέπει την παλινδρόμηση και τη λίμνασή του εντός των περιφερικών φλεβών προκαλώντας μία σειρά συμπτωμάτων όπως αίσθημα βάρους, κόπωση, κάψιμο και πόνο με ιδιαίτερη επιδείνωση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η αντιμετώπιση της φλεβικής ανεπάρκειας

Η θεραπεία, ανάλογα με το κλινικό στάδιο της νόσου και τα συμπτώματα, επιδιώκει την εξάλειψη της ανεπάρκειας, τη βελτίωση των συμπτωμάτων και την πρόληψη κάποιας βαρύτερης επιπλοκής (δερματίτιδας, έλκους, θρόμβωσης, κα.).

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, ο κύριος τρόπος θεραπείας της ανεπάρκειας ήταν η χειρουργική απολίνωση των σαφηνών φλεβών λίγο πριν τη συμβολή τους με το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο και στη συνέχεια η χειρουργική εξαίρεση (εκρίζωση) της σαφηνούς και των πασχόντων φλεβικών κλάδων της (σαφηνεκτομή-stripping). Τα τελευταία 10 έτη, αυτή η κλασική χειρουργική μέθοδος προοδευτικά αντικαθίσταται διεθνώς από άλλες ελάχιστα επεμβατικές, ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης με χρήση Laser (Endo Venous Laser Ablation) ή RF (Radio Frequency Ablation), που δεν απαιτούν την αφαίρεση της πάσχουσας φλέβας.

Ενδοφλεβικ ή θεραπεία με laser EVLA (EndoVenous Laser Ablation)

Το ενδοφλέβιο laser είναι μια σύγχρονη, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών. Πραγματοποιείται και με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια.

Ο λεπτομερής προεγχειρητικός έλεγχος και η χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου με τη βοήθεια υπερήχων είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχή θεραπεία της ανεπάρκειας. Η λεπτομερής εξέταση επιτρέπει τον εντοπισμό των σημείων της ανεπάρκειας σε οποιοδήποτε σημείο του επιφανειακού φλεβικού δικτύου (μεγάλη ή μικρή σαφηνής ή σε διατιτρώσες φλέβες (συνδέουν το επιφανειακό με το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα) και εν συνεχεία την απόλυτα στοχευμένη και αποτελεσματική θεραπεία της ανεπάρκειας.

Για τη θεραπεία της μεγάλης σαφηνούς φλέβας εισάγουμε διαδερμικά από την περιοχή της κνήμης ένα ειδικό καθετήρα οπτικής ίνας Laser, προωθώντας τον ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής. Η σαφηνής φλέβα διηθείται περιμετρικά της με ειδικό κρύο διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Ανάλογα με τη διάμετρο και το μήκος της σαφηνούς που πρόκειται να αντιμετωπιστεί υπολογίζεται η απαιτούμενη ποσότητα ενέργειας που πρέπει να δοθεί κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η σύγχρονη ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών πραγματοποιείται με εξελιγμένους καθετήρες κυκλικής διάχυσης της ενέργειας laser. Καθώς ο καθετήρας αποσύρεται εφαρμόζει την ενέργεια laser στα φλεβικά τοιχώματα συρρικνώνοντάς τα, οδηγώντας στο πλήρες κλείσιμο της πάσχουσας φλέβας. Η κυκλοφορία αποκαθίσταται από τις υγιείς φλέβες του δικτύου αποτρέποντας τη στάση του αίματος.

Η επέμβαση διαρκεί 20-30 λεπτά, είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία, δεν απαιτεί τομές και ράμματα, ενώ τα αποτελέσματά της είναι άμεσα. Η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας όσο και σε πιο προχωρημένα, σε ασθενείς όλων των ηλικιών ακόμη και σε αρκετά μεγαλύτερους αλλά και σε ασθενείς με συνοδά προβλήματα (αντιπηκτική αγωγή, παχύσαρκους, με βαλβίδα καρδιάς ή βηματοδότη, διαβητικούς, κ.α.).

Συνδυασμός ενδοφλεβικού laser με άλλες τεχνικές

Η ενδοφλεβική θεραπεία των κιρσών με laser μπορεί να συνδυαστεί άριστα με σκληροθεραπεία ή και μικροφλεβεκτομές επιτρέποντας την άμεση θεραπεία ακόμη και πολύ εκτεταμένων κιρσών από μικρές οπές (μικροχειρουργική τεχνική) χωρίς ανάγκη κανονικής αναισθησίας ή ραμμάτων. Οι οπές κλείνουν με μικρά χάρτινα αυτοκόλλητα (steri strips) τα οποία πέφτουν μετά από το πρώτο μπάνιο του ασθενούς.

Μετά από την επέμβαση, ο ασθενής σε συνεννόηση με τον ιατρό του μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του τις επόμενες ώρες και μετά από 2-3 ημέρες στις συνήθεις δραστηριότητές του, με εξαίρεση την εξαντλητική άσκηση.

Σύμφωνα με τις εγκυρότερες διεθνείς μελέτες, τόσο τα άμεσα όσο και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της ενδοφλεβικής θεραπείας των κιρσών με laser είναι άριστα και συνοδεύονται από την πλήρη αποδοχή και ικανοποίηση των ασθενών.

Γιώργος Βουρλιωτάκης Αγγειοχειρουργός MD - PhD

Γιώργος Βουρλιωτάκης Αγγειοχειρουργός MD - PhD

Ιατρείο: Β. Σοφίας 122,
11526 Αμπελόκηποι, Αθήνα
Τηλ. 217 7008002
Email: gvourliotakis@aggeia.gr
Site: www.aggeia.gr

Μοιραστείτε το