Σίδηρος: Ποιες ουσίες σαμποτάρουν την απορρόφησή του;

Αν τα συμπληρώματα σιδήρου είναι απαραίτητα για την καθημερινότητά σας γιατί έχει διαπιστωθεί πως πάσχετε από έλλειψη σιδήρου, ίσως γνωρίζετε πως η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να μειωθεί όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με κάποιες ουσίες. Προκειμένου να λάβετε όντως τον απαραίτητο σίδηρο που χρειάζεται ο οργανισμός σας, ακολουθήστε μερικές χρήσιμες συμβουλές και, φυσικά, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Ίσως ο πιο γνωστός «κανόνας». Καλό είναι να γνωρίζετε πως το ασβέστιο ανταγωνίζεται τον σίδηρο για την απορρόφησή του από τον οργανισμό, οπότε θα ήταν ιδανικό να τα λαμβάνετε με μερικές ώρες διαφορά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το τυρί, και τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν θα πρέπει να καταναλώνονται ταυτόχρονα με το συμπλήρωμα σιδήρου για να μεγιστοποιηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.

Αντιόξινα και αναστολείς αντλίας πρωτονίων (PPIs)

 Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιόξινα και οι PPIs που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα του στομαχικού οξέος, επηρεάζοντας την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Αν ο γιατρός σας έχει συστήσει αυτού του είδους τη φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να λαμβάνετε το συμπλήρωμα σιδήρου ξεχωριστά, ιδανικά με  άδειο στομάχι. 

Τσάι και καφές 

Οι τανίνες, που υπάρχουν στο τσάι και τον καφέ, μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (ο τύπος σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα και στα συμπληρώματα). Εάν καταναλώνετ αυτά τα καφεϊνούχα ροφήματα, είναι καλύτερο να το κάνετε μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με το συμπλήρωμα σιδήρου. 

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες 

Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών μαζί με το συμπλήρωμα σιδήρου σου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφησή του. Οι φυτικές ίνες μπορούν να συνδεθούν με το σίδηρο, σχηματίζοντας ενώσεις που περιορίζουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει αυτό το απαραίτητο μέταλλο.

 

Μοιραστείτε το