Βρετανία: Μεγάλη νίκη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Σε μια πολύ αισιόδοξη ανακοίνωση προχώρησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σύμφωνα με την οποία, το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο του μαστού που πεθαίνουν εντός πενταετίας από τη διάγνωση, μειώθηκε κατά τρεις φορές από τη δεκαετία του 1990 ως σήμερα.

Τα ευρήματα αφορούν τη Βρετανία και η συλλογή των στοιχείων χρειάστηκε μια δεκαετία, καλύπτοντας 512,999 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο μαστού από τον Ιανουάριο του 1993 έως τον Δεκέμβριο του 2015 και παρακολουθήθηκαν έως το 2020.

Η ανάλυση των ειδικών δείχνει ότι οι γυναίκες που διαγνώστηκαν την περίοδο 1993-99 αντιμετώπιζαν πιθανότητα 14,4% να πεθάνουν εντός πέντε ετών. Για τις γυναίκες όμως που διαγνώστηκαν το διάστημα 2010-15 το ποσοστό πέφτει στο 4,9%. Η ομάδα επισήμανε πως η πιθανότητα θανάτου μειώθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τόσο για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν έπειτα από προληπτική μαστογραφία όσο και αυτές που δεν διαγνώστηκαν μέχρι να παρουσιαστούν συμπτώματα. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η αύξηση της πιθανότητας επιβίωσης οφείλεται στη βελτίωση των αντικαρκινικών θεραπειών ή στον καλύτερο προληπτικό έλεγχο του πληθυσμού.

«Γνωρίζαμε ότι η θνητότητα είχε μειωθεί τα τελευταία 20 χρόνια, δεν γνωρίζαμε όμως το πόσο» σχολίασε σχετικά η Κάρολιν Τέιλορ, επικεφαλής της μελέτης. «Δεν μπορούμε να πούμε πόση από τη βελτίωση οφείλεται στις θεραπείες, τον προληπτικό έλεγχο ή στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού» διευκρίνισε η Τέιλορ.

Τα συμπεράσματα αυτά κρίνονται πολύ σημαντικά για τη σημασία της πολιτικής ιατρικής στον γενικό πληθυσμό και αποδεικνύουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η ιατρική κοινότητα στην έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση του πιο συχνού γυναικείου καρκίνου ανάμεσα στις γυναίκες.

H έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ, του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Μοιραστείτε το