Η χημειοθεραπεία για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να προκαλέσει βλάβες στη γυναικεία καρδιά!

Η Ένωση των Αμερικανικών καρδιολόγων (American Heart Association-ΑΗΑ) μόλις προχώρησε σε μια πολύ σοβαρή δήλωση για την χημειοθεραπεία του καρκίνου του μαστού, την οποία κατατάσσει στους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την αντικαρκινική θεραπεία στις γυναίκες.

Η δήλωση βρίσκεται στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation" και είναι η πρώτη φορά που συνοψίζονται όλοι οι παράγοντες κινδύνου που θεωρούνται κοινοί στις περιπτώσεις- καρκίνος του μαστού και καρδιοπάθειες- αλλά και τον τρόπο που αυτές αλληλοεπιδρούν. Οι δυο σοβαρές καταστάσεις για τη γυναικεία υγεία έχουν πολλά κοινά σημεία όπως η προχωρημένη ηλικία, η κακή διατροφή, το ιστορικό, η έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα.

Η  διαπίστωση αυτή λειτουργεί ως μια υπενθύμιση, από τους καρδιολόγους προς τους ογκολόγους,  να λαμβάνουν υπ’όψιν τις σοβαρές παρενέργειες της χημειοθεραπείας  του καρκίνου του μαστού στην γυναικεία καρδιά. Φυσικά τονίζεται πως η δήλωση αυτή δεν υπονοεί πως πρέπει οι γυναίκες να σταματήσουν να κάνουν τέτοιου είδους θεραπείες, όταν οι γιατροί τους το κρίνουν αναγκαίο. Ενδεικτικά, οι καρδιολόγοι αναφέρουν πως οι γυναίκες άνω των 65 ετών, που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού στο παρελθόν, είναι πιθανότερο να πεθάνουν αργότερα από την καρδιά τους παρά από τον καρκίνο.

«Κάθε ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είτε έχει ήδη καρδιοπάθεια είτε όχι, πρέπει να έχει επίγνωση για τις πιθανές επιπτώσεις των θεραπειών αυτών στην καρδιά της», σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΑΗΑ με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Λάξμι Μέχτα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Οι ισχυρές αυτές θεραπείες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την λειτουργία της καρδιάς, όπως για παράδειγμα η στοχευμένη HER-2, μπορεί να εξασθενήσει το μυοκάρδιο και να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Προηγούμενες σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι ιδίως ένα φάρμακο, η δοξορουβικίνη (doxorubicin), που χρησιμοποιείται ευρέως σε χημειοθεραπείες, μπορεί να βλάψει τα κύτταρα της καρδιάς. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας μειώνεται αν το φάρμακο χορηγηθεί σταδιακά και όχι άπαξ. Άλλες θεραπείες, όπως η ακτινοθεραπεία, μπορεί να κάνουν ζημιά στις αρτηρίες της καρδιάς, προκαλώντας ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και μπλοκάρισμα στην κυκλοφορία του αίματος. Μερικές ουσίες όπως οι ανθρακυκλίνες μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή αρρυθμία, ενώ οι θεραπείες με αντιμεταβολίτες μπορεί να προκαλέσουν σπασμούς στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα πόνο στη στήθος ή και έμφραγμα.

Δεν σημαίνει πάντα πως το αποτέλεσμα αυτό θα είναι μόνιμο καθώς η καρδιακή λειτουργία θα μπορεί να ανακάμψει μετά το πέρας της θεραπείας, ωστόσο σε ορισμένες καρκινοπαθείς η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί τελικά να αποδειχτεί μόνιμη.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν όλα αυτά τα δεδομένα, η ΑΗΑ τονίζει πως, αν εμφανισθούν ενδείξεις καρδιακής ανεπάρκειας στην αρχή της αντικαρκινικής θεραπείας, αυτή θα πρέπει να επιβραδυνθεί ή και να τροποποιηθεί, όπου είναι εφικτό.

Οι ογκολόγοι πάντως δήλωσαν πως λαμβάνουν υπ’όψιν την προειδοποίηση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας αλλά δεν πρόκειται να αποθαρρύνουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν  επιθετικές  αντικαρκινικές θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού, αν το θεωρήσουν απαραίτητο.

Μοιραστείτε το