Η ακμή μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη!

 H ακμή είναι μια δερματική ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία αλλά πολλές φορές συνεχίζει να υπάρχει και μετά την ενηλικίωση. Συνήθως οφείλεται στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών (τεστοστερόνη) ανδρογόνων, σε βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες. Επηρεάζει κυρίως την περιοχή του προσώπου και το πάνω μέρος του λαιμού άλλα και την πλάτη, τον θώρακα και τους ώμους.

Τα σπυράκια  και τα σημάδια της ακμής επηρεάζουν σημαντικά την εύθραυστη ψυχολογία των εφήβων και μάλιστα μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για την εμφάνιση σοβαρής (μείζονος) κατάθλιψης, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή επιστημονική μελέτη. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από την εκδήλωση της νόσου και πως αφορά περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλ Βαλεράν του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι στον Καναδά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας "British Journal of Dermatology", ανέλυσαν σε βάθος 15ετίας στοιχεία που προήλθαν από 134.400 άτομα με ακμή, στην πλειονότητά τους νέες γυναίκες.

Τα στοιχεία απέδειξαν πως ο κίνδυνος μείζονος κατάθλιψης είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά τη διάγνωση της ακμής και μάλιστα η αύξηση αγγίζει το ποσοστό της τάξης του 63%, σε σχέση με όσους δεν έχουν ακμή. Ο κίνδυνος μειώνεται σταδιακά από το δεύτερο (38%) έως το πέμπτο έτος (16%) μετά τη διάγνωση της ακμής και στη συνέχεια σταματάει να υπάρχει. Η ομάδα που διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσει είναι οι παχύσαρκες γυναίκες με ακμή.

Οι ερευνητές τόνισαν την ανάγκη για μια νέα προσέγγιση εκ μέρους των δερματολόγων, οι οποίοι θα πρέπει να παραπέμπουν σε ψυχολόγο-ψυχίατρο τους ασθενείς τους, αν διακρίνουν μεγάλες μεταπτώσεις στην ψυχολογία των ασθενών τους.

Μοιραστείτε το