Φαρμακευτική αγωγή και χυμός γκρέιπφρουτ: πότε και γιατί δεν πρέπει να συνδυάζονται;

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορεί να ενισχύσει της καύσεις του σωματικού λίπους, να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και γενικά να γίνει μια καλή διατροφική συνήθεια με πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Όμως οι νεότερες οδηγίες που έρχονται από την αμερικάνικη Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration-FDA) τονίζουν πως ο συγκεκριμένος χυμός μπορεί να επηρεάσει τη δράση ορισμένων φαρμάκων. «Φυσικά ο χυμός του γκρέιπφρουτ δεν επηρεάζει όλα τα φάρμακα και η σοβαρότητα της αλληλεπίδραση μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με το φάρμακο και την ποσότητα του χυμού που πίνει κανείς», καταλήγει η προειδοποίηση του FDA.

Για να είναι πιο σαφές του μήνυμα του οργανισμού, ο FDA ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να τυπώσουν αυτή τη νέα επισήμανση στις οδηγίες που συμπεριλαμβάνονται στις συσκευασίες των φαρμάκων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις των φαρμάκων που αλληλοεπιδρούν με τον χυμό γκρέιπφρουτ, ο χυμός επιτρέπει σε μεγαλύτερη ποσότητα της δραστικής ουσίας να εισέλθει στην αιματική ροή. Και όταν κυκλοφορεί πολύ φάρμακο στο αίμα, τότε ίσως εκδηλωθούν ανεπιθύμητες ενέργειες», εξηγεί η Σιεου Μέι από τον FDA.

Που χρειάζεται ειδική προσοχή

Oι νέες οδηγίες από τον αμερικάνικο Οργανισμό συμπεριλαμβάνουν τα εξής ιατρικά σκευάσματα:

  • Στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης
  • Αντιϋπερτασικά
  • Φάρμακα για την αντιμετώπιση του μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού
  • Κάποια αντισταμινικά
  • Αγχολυτικά
  • Κορτικοστεροειδή για τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
Μοιραστείτε το