Πως επηρεάζονται οι νοητικές λειτουργίες από τις καθημερινές μας συνήθειες;

Αν συνηθίζετε να περνάτε ώρες ατελείωτες πίσω από τα τιμόνι, πρέπει να γνωρίζετε πως κάνετε κακό στις νοητικές σας δεξιότητες (όπως π.χ. η μνήμη). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες που δημοσίευσαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, πάνω από 2-3 ώρες κάθε μέρα στο τιμόνι, συνοδεύονται από σταθερή μείωση του IQ.

«Έως τώρα ξέραμε ότι η οδήγηση περισσότερες από 2-3 ώρες την ημέρα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά, αλλά τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι βλάπτει και τον εγκέφαλο, ίσως διότι ο εγκέφαλος είναι πιο αδρανής εκείνες τις ώρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κίσαν Μπρακάνια.

Αν μάλιστα κάποιος έχει περάσει και τα 50 έτη, η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να έχει πιο γοργούς ρυθμούς. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας (AJE),προέρχονται από την παρακολούθηση 502.643 Βρετανών, ηλικίας 37 έως 73 ετών, οι οποίοι υποβάλλονταν σε τεστ μνήμης και ευφυΐας για 5 συνεχόμενα χρόνια.

Τα 4 πιο σημαντικά ευρήματα της μελέτης ήταν τα εξής:

  • Από τους σχεδόν 93.000 εθελοντές οι οποίοι οδηγούσαν καθημερινά περισσότερο από 2-3 ώρες, οι περισσότεροι είχαν προβλήματα στις νοητικές τους λειτουργίες ήδη από την έναρξη της μελέτης.
  • Κατά τη διάρκεια των 5 ετών, οι νοητικές δεξιότητες των ανθρώπων που οδηγούσαν πολλές ώρες, όχι μόνο μειώθηκαν ακόμα περισσότερο, αλλά και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τους υπόλοιπους εθελοντές.
  • Βλάβη στη νοητική κατάσταση προκαλεί και η πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων, ειδικά για όσους μένουν μπροστά από τη μικρή οθόνη πάνω από 3 ώρες κάθε μέρα.
  • Αυτό που έκανε εντύπωση στους ερευνητές είναι το γεγονός πως όσοι περνούσαν ώρες μπροστά σε υπολογιστή, όχι για λόγους εργασίας, όχι μόνο δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με τις νοητικές τους λειτουργίες αλλά, αντίθετα, όσοι χρησιμοποιούσαν κομπιούτερ για 2-3 ώρες την ημέρα είχαν τελικά καλύτερες νοητικές λειτουργίες.

Εν κατακλείδι , τα συμπεράσματα της έρευνας απέδειξαν πως όσοι θέλουν να κρατήσουν το γήρας μακριά πρέπει να διαλέξουν και να αναζητήσουν δραστηριότητες που αναγκάζουν το μυαλό τους να δουλεύει συνεχώς και να σκέφτεται.

«Η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να γίνει εμφανής μέσα σε μόλις πέντε έτη παρακολούθησης, επειδή είναι πιο γρήγορη στους μεσήλικες και στους ηλικιωμένους», εξήγησε ο δρ Μπακράνια.

Ο δρ Μπακράνια εκτιμά ότι η μεν οδήγηση πλήττει τον εγκέφαλο εξαιτίας του συνεχούς στρες και της κόπωσης που επιφέρει, η δε τηλεόραση επειδή είναι μία εντελώς παθητική δραστηριότητα για τον εγκέφαλο.

Μοιραστείτε το