Ιογενής ηπατίτιδα: μια από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως!

Επιστήμονες απέδειξαν πως η ιογενής ηπατίτιδα, που αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια οδηγεί κάθε χρόνο στο θάνατο, περισσότερους ανθρώπους, απ’ ότι η φυματίωση, η ελονοσία, και το AIDS.

Οι επιστήμονες των Ιατρικών Σχολών του Imperial College του Λονδίνου και του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον δρα Γκράχαμ Κουκ ανέλυσαν στατιστικά στοιχεία από 183 χώρες, από το 1990 έως σήμερα. Διαπίστωσαν, πως παρόλο την ενημέρωση και την πρόληψη που οδηγεί στην μείωση θανάτων από λοιμώξεις, οι θάνατοι από την ιογενή ηπατίτιδα αυξάνονται συνεχώς και υπολογίζονται πλέον σε πάνω από 1,45 εκατομμύρια ετησίως, έναντι 1,3 εκατομμυρίων από το AIDS, 1,4 εκατ. από τη φυματίωση και 860.000 από την ελονοσία.

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν πως μετά το 1990 υπάρχει μια αυξητική τάση της τάξης του 63% στους θανάτους από ηπατίτιδα, σε διεθνές επίπεδο, και πως τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα σημειώθηκαν σε χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος, ιδίως στην ανατολική Ασία.

Γιατί είναι επικίνδυνη η ιογενής ηπατίτιδα;

Η ιογενής ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς και έχει πέντε τύπους (A, B, C, D, E). Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων υδάτων, στη περίπτωση της Α και Ε, αλλά κυρίως μέσω των σωματικών υγρών.

Η πλειονότητα των θανάτων (το 96%) οφείλεται στις ηπατίτιδες B και C, που προκαλούν κίρρωση και καρκίνο του ήπατος. Το επικίνδυνο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το γεγονός πως ορισμένες περιπτώσεις είναι ασυμπωματικές και πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν καν πως έχουν μολυνθεί προκειμένου να ζητήσουν έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Ο επικεφαλής δρ.Κουκ, τόνισε πως «μολονότι για την ιογενή ηπατίτιδα υπάρχουν πια αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια (σ.σ. για την Α και τη Β, αλλά όχι για τη C), υπάρχουν πολύ λίγα χρήματα που επενδύονται για να φθάσουν αυτά τα φάρμακα στους ασθενείς, ιδίως αν κάνει κάποιος σύγκριση με την ελονοσία, το AIDS και την φυματίωση». Αυτό που δυσχεραίνει την κατάσταση είναι η πολύ υψηλή και, ενίοτε, απλησίαστη τιμή των νέων φαρμάκων για μια μεγάλη μερίδα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Όλα τα νέα επιστημονικά δεδομένα για την ηπατίτιδα και την επικίνδυνη εξάπλωσή της δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό «Τhe Lancet».

Μοιραστείτε το