Η ημέρα και ο μήνας που ευνοούν τα εμφράγματα.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε πως οι κίνδυνοι για την καρδιά σχετίζονται με παράγοντες όπως η διατροφή, το κάπνισμα η χοληστερίνη, η έλλειψη άσκησης κ.α. Τώρα μια νέα έρευνα από τη Σουηδία ισχυρίζεται πως θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και το ημερολόγιο.

Οι Σουηδοί ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον αριθμό των εμφραγμάτων που καταλήγουν στο νοσοκομείο, ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας και το μήνα που διανύουμε. Τα στοιχεία της μελέτης δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Heart Journal, με την υπογραφή του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και του Ούμεο.

Τα συμπεράσματα στηρίχθηκαν σε στοιχεία από 156.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας λόγω εμφράγματος, μέσα σε 7 χρόνια. Οι γιατροί εξέτασαν ενδελεχώς τα περιστατικά ως προς τη χρονική στιγμή που εκδηλώθηκαν και διαπίστωσαν πως τα περισσότερα εμφράγματα συνέβησαν τη Δευτέρα. Στη συνέχεια υπολόγισαν, με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα, ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 11% μεγαλύτερος τη Δευτέρα σε σύγκριση με την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας αποδείχτηκε πως είναι πιο ευάλωτοι στα εμφράγματα της Δευτέρας σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας (ποσοστό που έφτασε το 20%). Τέλος, ο Δεκέμβριος είναι ο πιο επικίνδυνος μήνας για εγκεφαλικά και ο Ιούλιος ο πιο ακίνδυνος.

Φυσικά αυτά τα συμπεράσματα αναζητούσαν και μια λογική εξήγηση και οι ερευνητές κατέληξαν στον «παράγοντα στρες». Η αρχή της εβδομάδας και η επιστροφή στη δουλειά τη Δευτέρα, μετά από τη χαλάρωση του Σαββατοκύριακου, δημιουργεί σε πολλούς εργαζόμενους άγχος και κακή διάθεση ενώ ο Δεκέμβριος συνοδεύεται από αξιοσημείωτες ψυχολογικές πιέσεις (κυρίως για τις γυναίκες) λόγω της προετοιμασίας για τις χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Μοιραστείτε το