Πώς να αποφύγετε την καθιστική ζωή και τα προβλήματα που σχετίζονται με αυτήν

Δουλειά- αυτοκίνητο- καναπές είναι η συνηθισμένη ρουτίνα των περισσότερων από εμάς, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η καθιστική ζωή και η ακινησία συνδέονται με πολλά και σοβαρά προβλήματα στην υγεία μας και συνακόλουθα μια σοβαρή απειλή για τα συστήματα δημόσιας υγείας.

Και όμως, ακόμη και λίγη ώρα καθημερινής άσκησης όπως π.χ. το περπάτημα, θα μπορούσε να είναι αποφασιστικής σημασίας για την αναστροφή αυτής της κατάστασης. Ακολουθούν 10 απλοί τρόποι για να κινήστε στον χώρο που εργάζεστε και να μην παραμένετε ακίνητοι, καθισμένοι επί ώρες σε μια καρέκλα.

1. Βάλτε το καλάθι των αχρήστων μακριά από το γραφείο σας, ώστε να αναγκάζεστε να σηκώνεστε.

2. Αν μετακινήστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δοκιμάστε να κατεβαίνετε μία στάση πριν ή μετά από τον προορισμό σας για να περπατάτε.

3. Ανεβοκατεβείτε με τις σκάλες στο κτίριο που δουλεύετε και μην υποκύψετε στην ευκολία του ασανσέρ.

4. Κατεβάστε στο κινητό σας κάποιο από τα πολλά apps που καταγράφει πόσα βήματα κάνετε κάθε μέρα. Υπολογίζεται πως ο μέσος άνθρωπος κάνει 3.000 έως 4.000 βήματα κάθε ημέρα, αλλά για καλύτερη υγεία χρειαζόμαστε 10.000 βήματα σύμφωνα με τους ειδικούς.

5. Ξεχάστε το τηλέφωνο και τα email και σηκωθείτε να πάτε οι ίδιοι στα γραφεία των συναδέλφων σας για να διευθετήσετε τα ζητήματα της εργασίας σας.

6. Να σηκώνεστε τακτικά από την καρέκλα σας και να περπατάτε ή να κάνετε διατάσεις. Ακόμα και αν σας κοιτάνε παράξενα στην αρχή στη συνέχεια θα σας μιμηθούν!

7. Αγοράστε ένα διακριτικό λάστιχο γυμναστικής για να γυμνάζετε τα πόδια σας έστω και λίγα λεπτά όταν π.χ. διαβάζετε ή ελέγχετε κάποιο έγγραφο.

8. Στις πολύωρες συναντήσεις φροντίστε να γίνεται πεντάλεπτο διάλειμμα κάθε 45-50 λεπτά.

9. Φροντίστε να παρκάρετε μακριά το αυτοκίνητό σας για να περπατάτε πηγαίνοντας ή φεύγοντας από το γραφείο.

10. Όταν χρησιμοποιείτε το κινητό σας στη δουλειά, να σηκώνεστε και να περπατάτε στον χώρο και να μην μιλάτε καθισμένοι στην καρέκλα σας.

Μοιραστείτε το